Da Vinci HaarlemInwoners Meerwijk krijgen hun eigen Sociaal Wijkteam

Inwoners Meerwijk krijgen hun eigen Sociaal Wijkteam

14 februari 2020

Haarlemmers die in Meerwijk wonen, kunnen met vragen over werk, geldzaken, wonen, welzijn en zorg voortaan bij hun eigen Sociaal Wijkteam terecht. Ze zijn welkom in Ontmoetingscentrum Da Vinci. Midden in de wijk, zodat hulp altijd dichtbij is.
“Eerder konden mensen uit Meerwijk terecht bij het wijkteam Boerhaavewijk-Meerwijk in De Ringvaart”, vertelt Ernst van Voorst, expert op het gebied van werk en inkomen binnen het team. “Dat is nog een flink eind lopen of fietsen, en dat kan voor mensen net een drempel zijn. Daar kwam bij dat het wijkteam zo veel vragen uit Meerwijk kreeg, dat het beter was om daar een nieuwe locatie te openen, centraal in de wijk. Ontmoetingscentrum Da Vinci is daar een geweldige plek voor. Er is veel te doen, mensen lopen hier makkelijk naar binnen en we werken veel samen met andere organisaties die hier zijn gevestigd. Zoals de Herstelacademie, waar kwetsbare mensen hun leven weer op de rit krijgen met hulp van cursussen, trainingen en workshops.”

Wat doet het Sociaal Wijkteam?

Stel, je bent niet meer zo mobiel en wilt weten of je in aanmerking komt voor een rolstoel, scootmobiel of aanpassing in je woning. Of je krijgt de zoveelste betalingsherinnering die je niet kunt betalen. Of je wilt graag beter Nederland leren spreken, maar weet niet hoe. Als niemand uit de omgeving hiermee kan helpen, helpt het Sociaal Wijkteam je verder. Hier werken maatschappelijk werkers van DOCK, MEE en GGZ, schulddienstverleners, een wijkverpleegkundige, iemand van de sociale dienst en nog meer disciplines. Samen hebben zij bijna altijd een antwoord. Kunnen ze niet verder helpen, dan weten ze welke organisatie dat wel kan. En is er misschien meer aan de hand dan alleen die ene vraag, dan nemen ze de tijd om hierover verder te praten. Ze maken een plan en geven ondersteuning bij de uitvoering. Totdat je weer zelf verder kunt.

Een afspraak maken is hiervoor niet nodig, de deur staat altijd open.

Inloopspreekuur

“Om mensen te kunnen helpen, moeten hun wensen, vragen of problemen bij ons bekend zijn”, vertelt wijkverpleegkundige Francis Koopen. “Veel mensen komen met hun vraag of probleem naar ons inloopspreekuur. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig, de deur staat altijd open.” Vragen gaan vaak over geld en regelingen. Ernst: “Geldzaken regelen, declaraties indienen, toeslagen aanvragen: alles gebeurt tegenwoordig digitaal. Bovendien is de wet- en regelgeving in Nederland complex. Zeker als je de Nederlandse taal niet beheerst, op leeftijd bent of het gewoon lastig vindt om aanvraagformulieren in te vullen. Veel mensen kunnen meekomen, veel ook niet. Wij helpen hen.”

Touwtjes weer in handen

Ook huisartsen en hulpverleningsorganisaties melden mensen aan. Francis: “We gaan dan op huisbezoek om kennis te maken en horen wat er speelt. Vaak is dat meer dan alleen die allereerste hulpvraag. Zo waren we een tijdje terug bij een mevrouw die het moeilijk vond dat haar volwassen dochters nog steeds thuis woonden en haar niet hielpen in het huishouden. Dat had ze ons verteld tijdens een inloopspreekuur. Toen we bij haar thuis waren, bleek een van de dochters depressieve klachten te hebben. Zij is hier nu voor in behandeling. De andere dochter hebben we uitgelegd hoe ze aan zelfstandige woonruimte kan komen. Met hun moeder gaat het nu beter. Ze heeft het gevoel dat ze thuis de touwtjes weer in handen heeft.”

Groepen

Wat gaan de inwoners de komende tijd merken in de wijk? Het Sociaal Wijkteam is nu om de hoek. Je hoeft Ontmoetingscentrum Da Vinci maar binnen te wandelen. “Dit is ook een ideale plek om activiteiten te gaan organiseren”, zegt Francis. “We houden onze ogen en oren open om te weten waar mensen behoefte aan hebben.” Stel dat meerdere mensen vaker naar buiten willen, dan is een wandelclub een mooie manier om dat samen te doen. Groepsgesprekken over omgaan met geld helpen. In een groep samenkomen kan ook een manier zijn om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Francis: “Zodra we gesetteld zijn, gaan we hiermee aan de slag.”

Feestelijke opening

Op donderdag 12 maart 2020 is de feestelijke, officiële opening van Sociaal Wijkteam Meerwijk. Wijkbewoners zijn van harte welkom van 16.00 tot 18.00 uur in Ontmoetingscentrum Da Vinci.

Met vragen, wensen of problemen kunt u nu al bij het wijkteam terecht. Kom gewoon langs. De inloopspreekuren zijn op dinsdag en woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 13.00 tot 16.00 uur.

Haarlem heeft 9 wijkteams, verspreid door de stad. Ook in Zandvoort werkt een wijkteam. Meer weten? Kijk op

Tekst: Els Meijers
Foto: Marisa Beretta